Keramiek

Vanaf de week van 18 september 2023 starten bij het CMD weer verschillende cursussen keramiek. De lessen worden gegeven door Lianne Rijkers, die deze lessen voorheen ook verzorgde voor de Draaikolk.

Keramiek is een vorm van bouwen met klei om een ‘lege ruimte’. Een massieve vorm is namelijk moeilijk te bakken i.v.m. scheurvorming. Er zijn verschillende technieken waarmee je een werkstuk hol kunt opbouwen. Beginners maken in het eerste jaar kennis met de diverse technieken, zoals de duimkommentechniek, het opbouwen met rollen, harde en slappe plaattechniek, werken in mallen, glazuurtechniek enz. om te komen tot een geslaagd werkstuk. Gevorderden kunnen de technieken verfijnen en gebruiken om hun eigen stijl en vormgeving te ontdekken.
Je leert meer over het proces hoe klei verandert in keramiek doordat het op hoge temperatuur gebakken wordt in een keramiekoven. Als een werkstuk klaar is en voor de eerste keer gebakken wordt, krijgt de klei in de oven zijn vaste vorm. Dat gebeurt op een temperatuur rond de 1000’C. Daarna kan het werkstuk geglazuurd en nogmaals gebakken worden. 
De cursus kan zowel door beginners als gevorderden worden gevolgd, zodat je in de les ook van elkaar kunt leren en door elkaar geïnspireerd wordt. Je wordt individueel begeleid en je kunt op je eigen tempo werken. Keramiek biedt vele mogelijkheden en is een fijne, creatieve en ontspannen bezigheid.


De keramieklessen worden gegeven op de volgende dagen en tijden:
Maandagochtend 9.15 – 11.45u
Dinsdagavond 19.30 – 22.00u
Woensdagochtend 9.15 – 11.45u
Donderdagochtend 9.15 – 11.45u
Donderdagavond 19.30 – 22.00u


De kosten van deze cursus zijn € 392,- voor 27 lessen van 2,5 uur. Dit is exclusief materiaalkosten.
Inschrijven voor de cursus kan bij de balie van het CMD of digitaal via het 
algemeen inschrijfformulier