Vanaf jonge leeftijd kunnen kinderen op het Centrum voor Muziek en Dans onder begeleiding van docenten een muziekinstrument leren bespelen. De leeftijd waarop kinderen kunnen starten met muziekles is afhankelijk van het instrument, maar ligt doorgaans rond de 7 à 8 jaar. Later beginnen (ook op volwassen leeftijd) is uiteraard mogelijk. In enkele gevallen kan een kind op een leeftijd van 5 of 6 jaar beginnen met een instrument. De kleinsten kunnen starten met gitaar, cello, viool, piano, harp of blokfluit.

Voor alle leerlingen die instrumentlessen of zanglessen volgen geldt dat het van groot belang is dat ze elke dag minstens 20 minuten oefenen. Een stimulerende en belangstellende houding van de ouders is daarbij zeer gewenst. De reguliere lessen kunnen in de loop van het jaar worden afgewisseld met groepslessen (themalessen) of andersoortige lesactiviteiten zoals leerlingenpresentaties.

Over elk instrument is extra informatie verkrijgbaar bij de CMD-administratie. De informatie vertelt iets over de specifieke eigenschappen van het instrument, de wijze van studeren, etc. De kosten vindt u onderaan deze pagina.

Strijkinstrumentenviool - cello
Tokkelinstrumentenakoestisch gitaar - elektrisch gitaar - basgitaar - harp - sitar
Blaasinstrumentenblokfluit - dwarsfluit - klarinet - saxofoon - trompet - bugel - cornet - trombone - hoorn - tuba - bariton - euphonium
Slaginstrumentenslagwerk - percussie
Toetsinstrumentenpiano - accordeon - keyboard - synthesizer - elektronisch orgel - pijporgel 
Vocaalzang (klassiek/pop, jazz)
Kosten€ 370,- (wonend in Valkenswaard)
 € 998,- (niet wonend in Valkenswaard)
 € 279,- (leden UNA / Dommelecho / EMOS)
Aantal lessenwekelijks (m.u.v. schoolvakanties)