Het CMD heeft de ambitie alle kinderen enthousiast te maken voor muziek en dans. Dat doen we o.a. door het aanbieden van eenmalige of meer structurele  activiteiten in het onderwijs en bij de kinderdagverblijven. Van kant-en-klare projecten tot maatwerk: voor elke muzikale en/of dans activiteit kan het onderwijs bij ons terecht.
Voor alle projecten van het CMD geldt: De inhoud en planning kan in overleg aangepast worden aan de specifieke wensen en/of mogelijkheden van de betreffende school.

De volledige brochure is ook te downloaden als pdf.

Muziek & Beweging

Zingen, bewegen, luisteren, muziek maken, noteren en lezen. Aan de hand van muziek worden activiteiten aangeboden die passen bij het ontwikkelingsniveau en de belevingswereld van de kleuter en aansluiten bij het thema (bijv. herfst, winter, lente, zomer, sint, kerst, carnaval, pasen, feest, natuur, dieren/dierendag, een boek centraal, vervoer, reizen, vreemde landen, etc.) dat in overleg kan worden bepaald. Hierdoor ontstaat voor iedere cursus weer een nieuw leerplan.

Leeftijdgroep 1 t/m 3
Aantal lessen4 x 45 minuten
Groepsgrootte1 groep - max 30 kinderen
Ruimtelege speelzaal met voldoende ruimte om te bewegen
Benodigdhedengoede geluidsinstallatie
Deelname€124,-

Instrumentencarrousel

Gedurende één ochtend maken leerlingen kennis met maar liefst zes instrumenten. Elk instrument heeft zijn eigen, specifieke klankkleur en speelwijze. 
Er wordt geluisterd, gekeken, onderzocht, maar het allerleukste is natuurlijk: zelf uitproberen! Misschien zit er zomaar een super talent in de klas. En zijn er daarna nog vragen? Dan is daar natuurlijk ook ruimte voor.
Elk bezoek aan een instrument duurt 20 minuten, daarna wordt er gewisseld en gaat de groep op ontdekkingsreis naar het volgende instrument. De ochtend wordt muzikaal afgesloten door het CMD docentenorkest!

Een bezoek aan de instrumentencarrousel is optioneel uit te breiden met het lespakket ‘Muziek Oriëntatie’.

Leeftijdgroep 4 (combiklas i.o. mogelijk)
Aantal lessenéénmalig bezoek aan het CMD
Wanneerde instrumentencarrousel draait in januari/februari
Aanmeldende school ontvangt via CMD het inschrijfformulier
Deelnamegratis

Muziek oriëntatie

Aan de hand van o.a. zingen, klappen, luisteren en samen muziek maken op verschillende instrumenten worden verschillende aspecten van muziek in de groep behandeld. Deze lessen kunnen eventueel ook aansluiten bij een specifiek thema dat in overleg met de 
school kan worden bepaald.

Muziek oriëntatie is een goede aanvulling en/of voorbereiding op de Instrumentencarrousel.

Leeftijdgroep 4 (combiklas i.o. mogelijk)
Aantal lessen3 x 45 minuten
Groepsgrootte1 groep - max 30 kinderen
Ruimtenormaal klaslokaal
Benodigdhedendiverse kleine instrumenten
Deelname€93,-

Toeten & Blazen

In dit project maken leerlingen kennis met verschillende blaas- en slaginstrumenten: dé instrumenten uit de harmonie en fanfare. Voor zover mogelijk in samenwerking met de verschillende verenigingen uit Valkenswaard worden lessen op school en bij het CMD aangeboden. Met uiteraard een muzikale afsluiting!

Leeftijdgroep 5/6
Aantal lessenintroductieles op school, twee lessen op locatie CMD
Wanneerperiode nader te bepalen
Aanmeldende school ontvangt via CMD het inschrijfformulier
Deelnamentb

Jazzproject

Leerlingen maken tijdens dit project kennis met de jazzmuziek en haar ontstaansgeschiedenis. Gedurende drie gastlessen neemt een vakdocent van het CMD de kinderen mee op een boeiende ontdekkingstocht waarbij ze via lesboekjes en beeldmateriaal, samen met hun leerkracht, spelenderwijs allerlei aspecten van (jazz)muziek leren.
Tijdens de swingende afsluiting met de jazzband in Theater de Hofnar mogen de leerlingen meeklappen, meezingen, meedansen en zelfs meespelen met de band! 

Dit project is in samenwerking met Stichting Jazz Educatie Valkenswaard. 

Leeftijdgroep 7 (combiklas i.o. mogelijk)
Aantal lessen3 x 45 minuten op school + afsluiting Theater de Hofnar
Wanneerlessen in maart, week 10,11,12
 afsluiting 30 maart 2022 in Theater de Hofnar
Aanmeldende school ontvangt via CMD het inschrijfformulier
Deelname€4,50 p/l

Dans

Op speelse wijze worden kinderen ingeleid in de wereld van muziek en dans. Door het bewegen op verschillende soorten muziek, worden de fantasie en de sociale vaardigheden gestimuleerd. Daarnaast wordt het gevoel voor puls, timing en ritme ontwikkeld en worden spelenderwijs ook de motoriek en het gevoel voor ruimte verbeterd. Zo maken kinderen kennis met verschillende vormen van dans en bewegen, aangepast aan hun belevingswereld en leeftijd. 
Deze lessen kunnen eventueel ook aansluiten bij een specifiek thema dat in overleg met de school kan worden bepaald.

Leeftijdgroep 1 t/m 8
Aantal lessen4 x 45 minuten
Groepsgrootte1 groep - max 30 kinderen
Ruimtegym- of speelzaal met voldoende ruimte om te bewegen
Benodigdhedengoede geluidsinstallatie
Deelname€124,-